Een junior projectmanager: waardevol of kansloos?
Realisatiemanagers en communicatieadviseurs, dat is db-m. En ja, dat betekent dat ik, Wietse, ga bloggen. Misschien wel tegen alle verwachtingen in. Of toch niet? Na mijn eerste maanden bij db-m wordt het tijd iets van me te laten horen. Ik neem jullie mee in mijn eerste ervaringen als junior projectmanager. Ervaringen waaruit blijkt dat je als junior in de bouwwereld van toegevoegde waarde bent. Of ben je als junior projectmanager bij voorbaat al kansloos?
De eerste stap naar junior projectmanager bij db-m
Tijdens mijn studie werd ik op LinkedIn door recruiters benaderd voor diverse functies. Omdat ik op dat moment geen interesse had, ging ik hier niet op in. Na verloop van tijd was het moment daar: ik wilde gaan werken. Om alle kansen te benutten heb ik enkele recruiters die me al eerder benaderden, een bericht gestuurd. Tot mijn grote verbazing meldden meerdere bureaus mij dat ik maar beter in de aannemerij kon beginnen. Want ik had Bouwkunde gestudeerd. ‘Bouwmanagement is tenslotte een vak waarvoor je meer dan tien jaar ervaring moet hebben.’ Een opmerking die wat mij betreft kant noch wal raakte. Ik had namelijk op dat moment al een jaar werkervaring als junior projectmanager op mijn CV staan. Lag het dan aan mij, of hadden deze specialisten op het gebied van carrière-opbouw het bij het verkeerde eind?
Ik liet me niet uit het veld slaan en stuurde diverse sollicitaties de deur uit, waarbij ik vrij snel positief bericht kreeg! De grote test begon. Tegen het advies van de recruiters in startte ik bij een realisatiemanagementbureau: db-m.
Mijn eerste maanden bij db-m
Ik startte met één project, de realisatie van een chauffeursverblijf op Utrecht Centraal. Gaandeweg kwamen er meer projecten bij en werd mijn agenda steeds voller. Waar ik eerst vooral bezig was met kleine zaken, pak ik inmiddels vrijwel alles op wat er speelt op het gebied van projectmanagement. Uiteraard stel ik nog vragen aan collega’s. Moet kunnen, daar ben ik nu eenmaal junior voor. En ook ervaren projectmanagers sparren met collega’s en delen kennis. Als projectmanager moet je dat vooral blijven doen. Dat ervaring bij projectmanagement belangrijk is ontken ik niet. Het is bij uitstek een vak dat je niet in de studiebanken leert. Maar in welke functie heb je nu geen ervaring nodig? Is het niet overal een trend om een schoolverlater met tien jaar werkervaring te vragen?
Projectmanager: je bent het, of je bent het niet?
Inmiddels zijn we een paar maanden verder. Ik werk als junior projectmanager, draai lekker mee en pak veel zaken op. Ben je dan automatisch goed in je werk? Kun je als onervaren kracht iets betekenen voor de opdrachtgever? Absoluut! Je persoonlijkheid is een succesfactor voor projectmanagement. De ene projectmanager voert het hoogste woord en legt daarmee de nadruk op sturing. De ander legt de nadruk op bewaking van het proces door rustig te luisteren. Dat is overigens een houding die je als junior eenvoudig kunt aannemen, heb ik gemerkt.
Na drie maanden dienstverband bij db-m concludeer ik dat je als junior écht een meerwaarde hebt. Voor zowel de bouwprojecten als voor het bureau zelf. Ten opzichte van ervaren collega’s in het vak, heb je als junior een vernieuwende kijk op zaken. Ik leer veel van mijn collega’s, maar zij dus ook van mij. Zo kunnen we als realisatiemanagementbureau groeien en mooie projecten doen. Mijn conclusie: je kunt niet vroeg genoeg starten met het opdoen van ervaring. En een junior projectmanager kan dus zeker waardevol zijn!
Interessant artikel? Delen mag!