Vincent blog bouwkeet 1

Vierkante keten zijn uit; de ronde bouwkeet is in

Wie een nieuw kantoorpand binnenstapt, valt het direct op. Geen lange gangen meer, geen persoonlijke werkkamers. Kantoortuinen zijn het helemaal tegenwoordig. Gecombineerd met een goede koffiebar, loungehoekjes en tafeltennistafels. Waarom? Omdat dat werken leuker maakt. Omdat het de sfeer verbetert en de sociale interactie tussen teamleden vergroot. En daarmee bijdraagt aan een hogere productiviteit en minder fouten. De bouw- en vastgoedsector gaat mee in deze ontwikkeling. Denkt mee, ontwerpt mee, bouwt mee. Behalve voor het eigen projectteam op de bouwplaats. Dat werkt nog steeds vanuit een bouwkeet uit de jaren ’70. En maar klagen over de kwaliteit.

Het kantoortuinenconcept is niet nieuw. Al in 2009 ontwikkelde Microsoft een pand op Schiphol waar het ‘elkaar zien, elkaar vinden’ startpunt was voor het ontwerp. Open werkplekken en overleggen op plekken waar het op dat moment goed voelt. Dat hoeft niet in een saaie, kale vergaderkamer met een lange tafel en voldoende stoelen, was de filosofie. Microsoft was destijds een van de eersten, nu blijkt dat velen de softwaregigant zijn gevolgd.

keet3
Neem de kantoren van Google. Facebook. Evernote. Ze lijken in niets op de werkplekken uit de jaren ’70, ’80. Gelukkig maar. Want anno 2016 draagt dat echt niet meer bij aan een hoge werktevredenheid, of kwaliteit op de bouwplaats. Zelf doen we daar ook aan mee. Bij ons kun je kiezen waar je je laptop openklapt. Achter een bureau? Prima! Overleggen aan de eettafel? Ook prima! Op de bank? Helemaal goed! Al schommelend telefonisch overleg voeren? Het kan niet beter !

Maar dan, de bouwplaats. Wordt er een prachtig, hypermodern pand gebouwd. Van alle gemakken voorzien, volledig volgens de huidige en toekomstige wensen van de gebruikers. Staat daar – nog steeds! – zo’n ouderwetse bouwkeet naast! Het zal je werkplek maar zijn. Je weet wel: met zo’n stalen trap aan de buitenkant. Houten schotten. Overal tussenwandjes; kamertjes, gangen. Helemaal achterin de kantine; met van die lelijke stalen tafels en slechtzittende bruine plastic stoeltjes. De geur van bouwzweet, vermengd met die van frituur. Alle projectmanagers, werkvoorbereiders en bouwbegeleiders achter hun eigen bureau, in hun eigen kamer. En zich vervolgens afvragen waar het is misgegaan.

Nou, precies daar gaat het mis! Bij die keet. Met al die kamertjes! Veel faalkosten kunnen voorkomen worden als we beter met elkaar communiceren. Er lopen dingen spaak in het bouwproces, met gevolgen voor de kwaliteit, de planning en uiteindelijk het projectbudget, omdat we te weinig of niet inhoudelijk genoeg met elkaar praten, brainstormen en afstemmen. Binnen het projectteam, met stakeholders, de opdrachtgever, de aannemer. Logisch, iedereen zit in zijn eigen kamertje. En dat terwijl juist in de bouwkeet snel geschakeld moet worden. Problemen doen zich voor, en moeten direct worden opgelost. Lukt dat niet, dan ligt de bouw stil. Faalkosten. Zonde van het geld, en o zo gemakkelijk te voorkomen!

keet2

Kortom: communicatie is van groot belang. Misschien wel van levensbelang. Maar wáárom ziet een bouwkeet er dan niet gewoon ook open en transparant uit? Waarom nodigt een bouwkeet niet uit tot het bij elkaar binnenlopen om een vraag te stellen? Waarom gaat die bouwkeet niet met zijn tijd mee? Ik begrijp het niet. Dat moet echt anders! Moeilijk is het niet hoor. Zet gewoon een ronde bouwkeet neer.

Ik hoor je denken: rond? Jazeker! Zoals de ronde tafel, waarbij iedereen gelijk is, en iedereen met elkaar communiceert. Of zoals het nieuwe kantoorpand van Apple. Ken je dat? Rond! Weg dus met de wandjes, de kamertjes, weg met de schottenkeet! Een ronde keet met een grote open ruimte vol flexplekken, een ballenbak en een schommel! Met ronde vergadertafels. Want uiteindelijk draait het áltijd om communicatie. Communiceren is het vliegwiel naar succes. Naar kwaliteit. En goed communiceren doe je beter als je elkaar ziet. Elkaar vragen stelt, met elkaar meedenkt in levende lijve. Samen kom je tot betere oplossingen, nog voor het een probleem wordt. Samen kom je tot de juiste strategie, het beste inzicht en het leukste idee. Samen. Dus niet ieder voor zich in zijn eigen schottenkamer. Daarom: weg met de schottenkeet, leve de ronde keet!

Interessant artikel? Delen mag!

Vergelijkbaar Nieuws