Opinie Vincent

Cobouw: “Zuchten, zwoegen en zweten, of slimmer en beter bouwen?”

In de bouw verstaan we de kunst om daadwerkelijk iets neer te zetten. Te realiseren. We maken geen afspraken en plannen op papier die in een la verdwijnen, maar creëren daadwerkelijk een gebouw. Bruikbaar en voor iedereen zichtbaar. Maar onderweg naar dat prachtige eindresultaat is het vaak zuchten, zwoegen en zweten. Bouwen is mensenwerk. En de onderlinge samenwerking tussen de verschillende partijen kan vaak slimmer en beter.

In onze bouwbranche hebben we van oudsher de neiging om vooral te vertrouwen op techniek en rationaliteit. Aan welke eisen moet een gebouw voldoen, wat is de planning, wie levert welke ‘producten’ op? Allemaal belangrijke zaken, maar ik leerde in de afgelopen jaren juist dat het succes van een project meestal afhangt van andere zaken. Van communicatie en een goed contact tussen de mensen die betrokken zijn bij een project. Soft? Nee, in mijn ogen een harde voorwaarde voor duurzaam succes. En op dat gebied hebben we in onze branche nog veel te leren.

Kampioen mailen

Dat geldt ook voor mij. In de beginjaren van db-m ging ik er nog regelmatig met gestrekt been in. Vechten voor je gelijk. In mijn wereld stonden een opdrachtgever en aannemer regelmatig met verhitte koppen tegenover elkaar, terwijl ze elkaar bestookten met allerlei inhoudelijke argumenten. Ik was kampioen mails sturen en trapte behoorlijk tegen zere benen. Dat kost een hoop energie en het gaat ten koste van het resultaat. Dat bracht mij tot het inzicht dat ik het anders moest doen. Ik ging beter luisteren naar alle betrokkenen, stelde meer vragen en toonde oprechte interesse in de belevingswereld van een ander. Het gevolg? Meer onderling begrip, een betere samenwerking en een mooier eindresultaat. Zo verloopt het bijvoorbeeld het bouwproces soepeler, worden problemen eerder opgelost en kosten bespaard. Maar belangrijker: mijn werk en dat van mijn collega’s wordt er stukken leuker op.

Iets achterlaten

Die aandacht voor de ander ben ik ook gaan opbrengen binnen ons eigen bureau. Tegenwoordig zoek ik naar professionals die beter zijn dan ik. Die meer weten van een bepaald thema in ons vakgebied of uitblinken in klantcontact. Het is mijn taak om hier een sterk team van te maken, ze van de juiste uitrusting te voorzien en hen het vertrouwen te geven. Sinds ik dat doe, zie ik mijn collega’s met sprongen vooruit gaan en stijgt de tevredenheid bij klanten. Zelf ontdekte ik ook nieuwe talenten in mezelf. Ik houd van mensen en ik vind het mooi om op een goede manier met zoveel mogelijk verschillende mensen samen te werken. Om te bouwen aan een club die het verschil maakt en echt iets achterlaat. Als ongetrouwde man, zonder kinderen, kan ik gerust stellen dat ik de mensen van db-m zie als mijn familie. Dat gaat verder dan een professionele relatie en dat vind ik mooi.

Maar het gaat verder dan dat: het is niet alleen mooi, het levert ook meer op. Medewerkers die groeien, klanten die tevreden zijn en projecten die slimmer en beter draaien. Want uiteindelijk draait het om het resultaat. En dat is gewoon beter. Ik vind het prachtig als ik door Nederland rijd en onderweg verschillende gebouwen zie staan waar wij aan hebben meegebouwd. Dat hebben wij toch maar mooi gedaan, denk ik dan. Mijn vader had een bedrijf in glasbezetting en ik zie zelfs regelmatig panden waar hij aan heeft bijgedragen. Dat vind ik een van de inspirerende aspecten aan ons vak: je werk staat er nog en wordt nog gebruikt, lang nadat jij al bent verdwenen. Echt wat achterlaten, dat drijft mij.

Anders werken

In de manier waarop wij in onze branche werken, wil ik ook wat achterlaten. Ik denk en ervaar dat het vaak slimmer en beter kan. Zeker in de samenwerking en de communicatie. Hoe? Door te denken in mogelijkheden en niet in problemen. Door naar elkaar te luisteren, vragen te stellen en elkaar te helpen. Denk niet alleen aan dat deel dat jij moet opleveren, maar vraag je ook af hoe je de ander kunt helpen bij het realiseren van zijn of haar doel. Dan wordt het leuker en staat de klant vanzelf centraal. En zo doen we ons werk allemaal een beetje slimmer en beter. Wie wil dat niet?

Bron: Cobouw – 30 augustus 2018

Interessant artikel? Delen mag!

Vergelijkbaar Nieuws