Vesteda: “Mix van professionaliteit en collegialiteit is wat wij zoeken in een directievoerder”
Leidsche Rijn Centrum is een complex nieuwbouwproject in het kloppend hart van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. De wijk verrijst rondom het dak van de Leidsche Rijntunnel en er worden ruim 130 winkels, 762 moderne en comfortabele appartementen en 9000 m² aan kantoorruimte gerealiseerd. Het project wordt ontwikkeld door Leidsche Rijn Centrumplan B.V., een samenwerking van Vesteda en a.s.r. Vastgoed Projecten. Het grote project is onderverdeeld in verschillende percelen en bij ieder perceel zijn meerdere stakeholders betrokken. Een van die stakeholders is Vesteda, de ondernemende belegger die zich richt op de vastgoedsector en dan met name op woningen in het middenhuursegment. Gerard Apeldoorn, technisch manager bij Vesteda, koos voor db-m als directievoerder voor Perceel 5: “Db-m is een partij die inhoudelijk verstand van zaken heeft en dat combineert met uitstekende communicatie en een prettige werksfeer.”
Inhoudelijke kennis en prettige samenwerking
Het is niet de eerste keer dat Vesteda voor db-m kiest. De twee partijen werkten in het verleden al samen aan verschillende grote projecten. “Leidsche Rijn Centrum was een complex project met veel betrokken partijen. Dat moest allemaal in goede banen worden geleid. Daar kwam bij dat Vesteda niet alleen opdrachtgever was, samen met ASR, maar ook afnemer van de helft van de woningen. Daarom wilden we precies weten wat er speelde en kunnen sturen op details. Omdat we wisten dat db-m een partij is met veel inhoudelijke kennis en we in het verleden altijd prettig hebben samengewerkt, lag het voor de hand om hen als directievoerder aan te stellen.”
“We wisten dat db-m een partij is met veel inhoudelijke kennis”
Een van de grote uitdagingen bij Leidsche Rijn Centrum was dat het project startte in een slechte periode voor de vastgoedmarkt, maar dat de markt tijdens de uitvoering aantrok. “Hierdoor stegen de prijzen van alle betrokken onderaannemers,” vertelt Gerard. “Het was daarom heel belangrijk dat we op kwaliteit en budget stuurden. Kregen we echt wat we gekocht hadden, binnen het budget en volgens onze kwaliteitseisen? Aannemers en onderaannemers moesten zich voor dit project inschrijven op bestekstukken en bij bestekstukken mis je altijd wel iets, is mijn ervaring. Er kunnen bijvoorbeeld onduidelijkheden ontstaan over wat er standaard opgeleverd moet worden en wat niet. Daar kwam nog bij dat alles over een hele grote parkeerkelder moest worden afgebouwd, waardoor het werk door veel verschillende betrokken partijen onderling moest worden afgestemd. Een strakke directievoering is daarbij essentieel.”
Vinger aan de pols
Perceel 5 is inmiddels opgeleverd en Gerard is uitermate tevreden over de samenwerking met db-m: “We konden er echt op rekenen dat het toezicht op de kwaliteit uitstekend was. Vanuit db-m waren er drie toezichthouders en een directievoerder, Niek de Heij. Ik zat samen met Niek bij de bouwvergaderingen en het opdrachtgeversoverleg en Niek hield alles heel goed in de gaten: wat er allemaal speelde, wat er aan extra werk bijkwam en of dat terecht was. Hij adviseerde het ontwikkelingsbedrijf en hield een vinger aan de pols bij de onderverdeling van de werkzaamheden per aannemer, zodat er bijvoorbeeld geen dubbele rekeningen kwamen. Op een gegeven moment hadden we problemen met het waterdicht maken van de aansluitingen en ook daar heeft db-m bovenop gezeten. We hadden er geen omkijken naar.”
De persoonlijke aanpak
Hoewel een gedegen kennis van zaken natuurlijk essentieel is, speelt ook de werksfeer en de onderlinge communicatie een grote rol bij het succesvol afronden van complexe bouwprojecten, stelt Gerard: “Er waren vier verschillende aannemers actief op het project, maar als we op de bouwplaats waren, zaten we altijd in de keet van db-m. Ik denk dat dat al genoeg zegt over de onderlinge relatie. De mensen van db-m hadden veel oog voor de sfeer en dat kwam tot uiting in grote én kleine dingen. Zo bakten ze een keer per week eieren en iedereen die aan wilde schuiven was welkom. Dan zit je gezellig met elkaar te eten en dat verhoogt de sfeer voor iedereen die werkzaam is op het perceel. Het zorgt er bovendien voor dat de communicatie soepeler verloopt: als je goed met iemand door een deur kan, dan spreek je diegene net even wat sneller aan. Daarom kiezen wij onze directievoerders op basis van hun kennis van zaken én het persoonlijk contact dat we met ze hebben.”
“Als je goed met iemand door een deur kan, dan spreek je diegene net even wat sneller aan”
Afstemmen met betrokken stakeholders
Ook voor andere grote bouwprojecten werkt Vesteda regelmatig met toezichthouders en directievoerders van db-m. Bijvoorbeeld voor de onlangs opgeleverde Helenatoren in de wijk Schuytgraaf te Arnhem. Voor dit project moesten 20 eengezinswoningen en 35 appartementen worden gerealiseerd. “Hier hadden we voornamelijk toezicht nodig,” vertelt Gerard. “Voor mij is Arnhem een eind weg en dan is het lastig als je elke dag op en neer moet. Projectmanager Robbert den Hartog was daar toezichthouder en hij heeft zoveel inhoudelijke kennis, dat ik dat met een gerust hart aan hem kon toevertrouwen. Waar een toezichthouder vaak een focus heeft op techniek, zat hij op een iets hoger niveau: hij wist bijvoorbeeld ook hoe je zaken goed kon afstemmen met alle betrokken stakeholders, zoals aannemers en gemeentelijke instanties. Ik hoefde daarom alleen maar de bouwvergaderingen bij te wonen, in de wetenschap dat Robbert de zaak onder controle had als ik niet fysiek aanwezig was.”
Daarom zal Gerard voor het toezicht en de directievoering van toekomstige projecten zeker aan db-m denken. “Het zijn gewoon erg prettige mensen om mee te werken. Ze kunnen goed met alle stakeholders omgaan en weten precies hoe grote, complexe projecten in goede banen kunnen worden geleid, voor een optimaal resultaat!”
Interessant artikel? Delen mag!